De drijvende kracht

Wijkbewoners

De wijkbewoners vormen het hart van Proeftuin Ruwaard. Zij zijn niet alleen de mensen waarvoor de activiteiten binnen de proeftuin plaatsvinden, zij zijn ook de drijvende kracht achter de individuele casuïstiekaanpak en het Huis van de Wijk.

Wat wil ik? Wat kan ik zelf? Wat heb ik daarvoor nodig?

Binnen Proeftuin Ruwaard wordt niet alleen geluisterd naar wat wijkbewoners willen, er wordt ook écht iets mee gedaan. De vragen ‘Wat wil ik? Wat kan ik zelf? Wat heb ik daarvoor nodig?’ staan centraal. En met het antwoord op die vragen wordt samen gekeken welke oplossing het beste bij de wijkbewoner past.

Actie-leren

Wijkbewoners maken ook onderdeel uit van de Leergeschiedenis van Proeftuin Ruwaard. Hierin wordt het actie-leren toegepast, waarbij we regelmatig onderzoeken waar we staan, of we datgene doen dat nodig is en of we dat goed doen, wat verbeterpunten zijn en wat we nog meer zouden kunnen en moeten doen. Wijkbewoners denken en doen hierin mee, net zoals beroepskrachten, managers en bestuurders.

“Onze plannen sloten goed aan bij de kern van de aanpak waar de Proeftuin voor staat. Mijn kreet: ‘Het enige wat ik nodig heb is een ruimte, een kan koffie, en de rest kan ik zelf’, werd met het Huis van de Wijk werkelijkheid!” - Wijkbewoner Anton

Actieve wijkbewoners

De Ruwaard kenmerkt zich door het hoge aantal actieve wijkbewoners. Zij werken bijvoorbeeld samen binnen Wijkstichting Rucrea, de Wijkraad, Beheerstichting D’n Iemhof en het Huis van de Wijk.

Eén van die actieve wijkbewoners is Anton Mulders, hij is initiatiefnemer van het Huis van de Wijk. Bekijk zijn video:

image

Dit zijn wij...

Wij(k) de Ruwaard heeft vele gezichten en verhalen.