Waar mensen, activiteiten

en organisaties samenkomen

Ons Huis van de Wijk

Logo Huis van de WijkDe vragen ‘Wat wil je? Wat kan je? En wat heb je daarvoor nodig?’ worden niet alleen gesteld aan individuele mensen, maar ook aan groepen in de wijk. Uit een bijeenkomst met wijkbewoners bleek al snel behoefte aan een laagdrempelige locatie in de wijk waar alles samenkomt; mensen, organisaties en activiteiten. En dus kregen wijkbewoners Anton, Elly en Trudy de ruimte om dit voor elkaar te krijgen.

“Ons Huis van de Wijk moet een ontmoetingsplek zijn voor álle wijkbewoners, waar je allerlei activiteiten kunt doen” – Anton, initiatiefnemer Huis van de Wijk

Locatie

Ons Huis van de Wijk is te vinden in

Wijkhuis De Haard
Brederostraat 46
5344 VA Oss

Bekijk hier de website

image

Jouri, zoals hij grappend zegt, de 'koffiejuf'

Vanaf de opening is Jouri vaste kracht: “Ik vond het hier zo gezellig en ben nooit meer weggegaan. Mijn leven is 180 graden gedraaid. Voorheen ging ik altijd laat naar bed en kwam er pas in de middag weer uit. Ik was verslaafd aan gamen, zat de hele dag binnen en dronk veel bier. Jarenlang kreeg ik elke week ambulante hulp van het Fact-team. Nu heb ik weer regelmaat in mijn leven. Elke dag ben ik hier fris en fruitig om 9 uur ‘s ochtends. Dan ga ik koffiezetten en breng koffie en thee rond. Ik noem mezelf de kantinejuf. Het is voor mij een goede dagbesteding. Ik weet waar ik aan toe ben. Als het even niet gaat, dan springen anderen in. Ik game nu nog maar twee uurtjes per dag, dat heb ik zelf teruggebracht. Om een uur of 10 ga ik naar bed. Sinds ik hier werk, heb ik geen zorg meer nodig van de GGZ. Het gaat goed.”

Rol van de proeftuin

De wijkbewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer en de gang van zaken binnen het pand. Proeftuin Ruwaard heeft het mogelijk gemaakt dat wijkbewoners de kans kregen om te starten met deze fysieke ontmoetingsplek. Ook begeleiden we hen waar nodig bij het opzetten van activiteiten of het in verbinding brengen van wijkbewoners met de juiste organisaties. Daarnaast is Ons Huis van de Wijk onderdeel van de Leergeschiedenis van Proeftuin Ruwaard. Dit betekent dat we onderzoeken of Ons Huis van de Wijk ook echt bijdraagt aan een bruisende wijk. Gaan mensen gezonder leven? Hebben ze meer sociale contacten? Zitten ze hierdoor beter in hun vel? En heeft dit invloed op hun gedrag? Bezoeken ze bijvoorbeeld minder instanties en beroepskrachten, zoals de huisarts of maatschappelijk werkers? Een van de uitkomsten hiervan is de publicatie Maatschappelijke opbrengsten Ons Huis van de Wijk van september 2018.

image

Actuele en toekomstige activiteiten:

 • Wekelijks rondetafelgesprek (wie wil, schuift aan)
 • Activiteiten van de GGD, bijvoorbeeld over gezond eten
 • Kaarten
 • EHBO
 • Sporten
 • Buurttafelen (samen koken)
 • Creatief bezig zijn
 • Vergaderruimte voor buurtgroepen en verenigingen
 • Wandelgroep
 • Tuinclub
 • Werkplaats
 • Koffie-inloop

Opening Huis van de Wijk

In de Coornhertstraat in Oss is woensdagmiddag het Huis van de Wijk officieel geopend. Veel buurtbewoners waren daarbij aanwezig.

Posted by DtvNieuws on Wednesday, December 7, 2016