- 05 February 2019 -

Wijkbewoners aan de slag: ‘Wat we nodig hebben, gaan we regelen’

“Ik wil de hoogte van mijn zorgtoeslag aanpassen. Anders krijg ik over een jaar bericht van de Belastingdienst dat ik een smak geld moet terugbetalen. Hoe dat precies kan regelen, weet ik nog niet. Maar deze situatie wil ik voorkomen.” Met deze opdracht aan zichzelf startte Anton Mulders in januari een nieuw initiatief: ‘Ik wil het weten!’ Iedere vrijdagochtend zoekt hij samen met andere wijkbewoners het antwoord op dit soort praktische en zinvolle vragen.

“Ik weet ook niet alles”, start Anton zijn verhaal. “Maar ik geloof er wel in dat we meer antwoorden vinden als we ze samen zoeken. Daarom ben ik dit initiatief gestart. Ik denk dat je bijna alles op internet kunt vinden, als je maar weet waar je het moet zoeken. Dat wil ik zelf weten en kunnen, zonder dat ik afhankelijk ben van anderen. Iedereen loopt zo nu en dan tegen dit soort praktische vragen aan. Je hebt recht op (zorg)toeslag, maar hoe regel je dit op de goede manier? Als je overstapt naar een andere verzekeraar ben je véél goedkoper uit, hoor ik om mij heen. Of iemand geeft een tip over een regeling waarvoor je misschien in aanmerking komt. Natuurlijk kun je een afspraak maken met sociaal raadslieden of anderen. Maar ik wil het zélf weten.”

“Ik wil het weten. Samen kunnen we het uitzoeken, elke vrijdagochtend. En wat we nodig hebben, gaan we regelen.”

Anton is niet de enige wijkbewoner in de Ruwaard die stoeit met dit soort vragen. Daarom startte hij met de wekelijkse activiteit ‘Ik wil het weten’ in het leslokaal van Ons Huis van de Wijk. Iedere vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zijn alle wijkbewoners uitgenodigd om met elkaar op zoek te gaan naar antwoorden op dit soort praktische vragen.

“Tijdens de eerste bijeenkomst vroeg iemand of zij het gevaar liep om weer geld terug te moeten betalen aan de belastingdienst. Dat was haar vorig jaar namelijk overkomen. Achteraf bleek dat zij extra inkomsten had gehad door een ‘gouden handdruk’. Voor dit jaar hebben we een proefberekening gemaakt en gekeken bij haar toeslagenoverzicht. Ook heb ik haar laten zien hoe je een overzicht van je eigen toeslagen kunt zien. Daar zou ze mee aan de slag gaan. Ik hoop dat ik nog van haar hoor of ze het heeft gevonden en begrepen.”