- 17 September 2018 -

Sociaal Vitaal in de Ruwaard

Bewegen is goed voor de gezondheid, zelfredzaamheid en het welbevinden van mensen. De Ruwaard kent een grote groep ouderen die aangeeft dat het soms nog ontbreekt aan een sociaal netwerk om samen leuke dingen te doen. In september 2018  starten het Sport Expertise Centrum (SEC), Brabant Zorg, GGD en de Gemeente Oss samen het programma Sociaal Vitaal voor ouderen.

Sociaal Vitaal richt zich op ouderen tussen de 65 en 80 jaar, die graag aan hun fitheid werken en sociale contacten willen verbeteren. Binnen de activiteit maken mensen (opnieuw) kennis met bewegen, in een ontspannen sfeer, met na afloop samen napraten. Dan zullen we eveneens ingaan op verschillende (gezondheid)thema’s.

In de week van 3 september heeft de groep tussen de 65-80 jaar in de Ruwaard een brief van de gemeente ontvangen waarin ze opgeroepen worden om deel te nemen aan Sociaal Vitaal met als start een FITtest in de Spil van serviceflat Sterrebos op zaterdag 27 oktober (Sterrebos 62). Deze brief is gestuurd naar 1.700 mensen die op 1.200 adressen wonen.
Om die 1.700 ouderen goed te kunnen bereiken zijn er tussen 1 en 13 oktober ook huis-aan-huis bezoeken. Dit om mensen nog eens persoonlijk te motiveren deel te nemen aan de FITtest en mogelijk het Sociaal Vitaal programma. Op maandag 1 oktober zullen de wethouder, directeur van het SEC en regiomanagers van de GGD en Brabantzorg aansluiten in het ‘huis aan huis team’ en ook bij een aantal mensen aanbellen.

Dit initiatief wordt door tal van collega professionals van verschillende organisaties uit de wijk, stagiairs van verschillende hogescholen en vrijwilligers ondersteund door: bewoners helpen met de brief die op de mat gevallen is, aansluiten bij de huis-aan-huis bezoeken, ondersteuning tijdens de FITtest dag en ondersteunen in de beweeg- en napraat momenten: samen zijn wij(k) de Ruwaard!