Wij(k) de Ruwaard heeft vele gezichten en verhalen. Deze keer vertelt Souad Khemrich (foto), Arabisch tolk voor nieuwkomers in Oss,  haar verhaal en we gaan op bezoek bij WereldVrouwen Oss.

Ik wil nergens anders meer wonen

Souad Khemrich is een prachtige, krachtige vrouw van 44. Ze woont met haar man en tweeling van 7 in de Staatsliedenbuurt. Ze is 14 jaar geleden naar Nederland gekomen uit Marokko. Ze is in Marokko afgestudeerd in de Engelse, Franse en Arabische taal. Nu spreekt ze goed Nederlands. Ze heeft hier allerlei huishoudelijk werk gedaan en in een autofabriek gewerkt; nu doet ze vrijwilligerswerk en zorgt voor de kinderen.

Waar ben je mee bezig in de wijk?
“Ik zit in de Medenzeggenschapsraad basisschool de Blinkerd. En ik tolk voor nieuwkomers in Oss die Arabisch spreken, zoals Syrische vluchtelingen. Ik vind het heel belangrijk dat zij zelf Nederlands leren spreken, net als ik. Maar dat kost tijd. Vluchtelingen komen uit een oorlogssituatie, ze zijn alles kwijt, hebben naasten verloren. In hun hoofd is dan geen ruimte voor het leren van een nieuwe taal. Maar ik moedig ze steeds aan. Zodat ze niet afhankelijk blijven van anderen voor hulp en inkomen, en hun situatie verbetert!”

Wonen in De Ruwaard
“Ik laat graag zien hoe mooi en fijn ik woon, als ik bezoek krijg van familie en vrienden die buiten Oss wonen. Ik wil nergens anders meer wonen! Ik woon heerlijk rustig met fijne buren. Ook in de flat waar ik eerst woonde had ik geen problemen. Als je zelf respectvol bent, respecteren anderen jou ook. Er is natuurlijk meer angst voor moslims gekomen, en dat begrijp ik. Maar gelukkig is Nederland niet racistisch geworden.  De mensen zijn heel behulpzaam en respectvol en ze groeten op straat.”

Arabische tolk nodig? Neem dan contact op met Julie Goosen van Ons Welzijn, 06- 30398974

Publicatie 4 juni 2018

Geschreven door: Arlieneke Ouwehand

Download